viernes, 30 de mayo de 2008

Reportatge

Reus, cultura de museus

L’aposta per la cultura és un dels puntals de l’activitat de la ciutat de Reus. Teatre, música, dansa, literatura… omplen una àmplia programació anual de cites per als amants de les més diverses expressions culturals. Un clar exemple en són els més que coneguts festivals que acull la ciutat any rere any. Trapezi, Cos, Festival Internacional de Jazz, taca d’Oli, premis Roseta Mauri, FEC són alguns dels noms que surten en escena cada any. Però i entre bastidors? Hi ha una part cultural, que potser sovint es deixa més arraconada i que sembla perdre importància davant la mediàtica força d’altres expressions culturals, que són les arts plàstiques.
I és aquí, si mirem darrere la cortina, que trobem tota una sorprenent posada en escena museística que conforma una programació cultural de gran embargadura i que es troba en projecció.

Amb història
Els Museus de Reus són hereus d'una pràctica museològica que comença, al tombant de segle, amb la formació de col·leccions per part d'associacions culturals i grups excursionistes. La història dels museus de Reus però, va lligada especialment a la figura de Salvador Vilaseca Anguera (1896-1975). Salvador Vialseca, va ser investigador en els camps de l’arqueologia i la història, i impulsor d’actuacions museístiques. El 1934 es crea el primer museu municipal de la ciutat, ubicat a la Casa Rull. Aquest museu, el 196, va ser traslladat a l'edifici de la plaça de la Llibertat que constitueix, en l'actualitat, la seu del Museu d’Art i Història de Reus.
Els Museus de Reus col·leccionen, conserven i exhibeixen objectes testimonis materials de la vida de l'home i el seu entorn.

En l’actualitat

En l’actualitat, l’activitat museística de Reus compta amb la gestió de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament a través de l’Institut Municipal de Museus. L’Institut Municipal de Museus de Reus és un organisme autònom de l’Ajuntament de Reus creat el novembre del 2001. És una institució pública municipal, sense finalitat lucrativa, dedicada a la investigació, conservació i difusió del patrimoni cultural de Reus i la seva àrea. L’Institut Municipal de Museus de Reus té els serveis centrals al Raval de Santa Anna, 59. 43201 Reus. Des d’aquest organisme es gestiona a dos dels quatre museus de la ciutat: El Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca i el Museu d’Art i Història.
D’altra banda, en el marc de les iniciatives impulsades amb el Pla de Museus de la ciutat, hi ha dues noves apostes. El Centre e la Imatge Mas Iglesias( CIMIR) i el Centre d’Art Cal Massó. El primer, té per objectiu ser un focus de l’activitat fotogràfica de la ciutat, mentre que Cal Massó vols er un espai on acollir les noves propostes artístiques més transgressores, convertint-se un espai polivalent per acollir l’art contemporani i ser l’escenari per als nous artistes.


Els Museus

El Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca

Aquets museu està dividit en dos grans àrees. La’area més antiga i de més pes és la dedicada a la Prehistòria i al Món Antic.





L’altra part, s’ha habilitat recentment per a donar cabuda a un nou espai dedicat a la figura i obra d’ Antoni Gaudí i la seva empremta en la ciutat.

Museu d’Art i Història
El musue d’Art i història disposa d’una àmplia infraestructura a diferents nivells que permet separar les obres en col·leccions segons temàtica i temporalitat. El museu ofereix una coL·lecció permanent dels artistes reusencs del segle XIX, una sala amb art gòtic, una altre dedicada a ‘Lelixir daurat i el retaule de la prioral. A més, disposa de tres sales, la Sala reus, la Sala Quatre i la Sala central destinades a acollir les obres temporals.


Centre d’Art Cal Massó

Cal Massó és el centre d’art contemporani de la ciutat que forma aprt dels museus de Reus. Aquesta és una aposta per les noves tendències i retén convertir-se en un referencial per a l’obra de nous artistes de la zona.
Cal Massó és un centre d'exposicions,un taller per a la creació, un espai d'interacció artística, un escenari... un espai mútiple en constant funcionament per acollir i donar lloc a activitats, exposicions i tallers de forma ininterrrumpuda. Entre els iniciatives del centre, trobem a l'Obert-funciona' una plataforma per a l'epressióa rtística a través del soroll i el moviment.



Centre de la Imatge Mas Iglesias – La gran aposta
El Centre de la Imatge Mas Iglésias és un equipament integralment dedicat a la preservació, l’estudi i la difusió del patrimoni visual, tant documental com artístic. El CIMIR és una conseqüència de la trajectòria dels darrers 20 anys de l’Ajuntament de Reus dedicats a la protecció, recerca i difusió del patrimoni fotogràfic de la ciutat, vehiculat a través de la Fototeca Municipal de Reus. La Fototeca Municipal només s’entén com a fruit de l’impuls conjunt de l’Ajuntament i de l’Agrupació Fotogràfica de Reus, que ens els darrers anys han recollit més de 25.000 imatges, amb la col·laboració indispensable de les famílies, propietaris i col·leccionistes que han fet donació o cessió dels seus fons, així com dels fons aplegats a través de convocatòries com els Premis Reus.L’any 2006 l’Ajuntament de Reus fa un pas endavant amb el Centre de la Imatge Mas Iglésias i incorpora, a més de la Fototeca Municipal, la Cinemateca Antoni Martra i Badia al seu àmbit de treball. La imatge en moviment esdevé una peça clau del Centre gràcies a un conveni entre l’Institut Municipal de Museus de Reus i la Unitat d’Investigació del Cinema de la Universitat Rovira i Virgili. Universitat i Ajuntament han unit esforços per crear el primer centre d’aquestes característiques a la Catalunya meridional: un centre especialitzat en la recerca, la custòdia i la divulgació de fons cinematogràfics històrics relacionats amb Reus i el seu entorn. El primer gran repte exitós del CIMIR i la seva Cinemateca va culminar el juny de 2006 amb la presentació pública al Teatre Bartrina de les pel·lícules més antigues localitzades sobre Reus, recuperades i restaurades gràcies a Antoni Martra i Solé, qui va cedir-les al CIMIR.
El CIMIR neix seguint les línies estratègiques marcades pel Pla de Museus 2001-2008 de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Reus, que preveia dotar l’àmbit de la fotografia d’un centre de treball propi, autònom i que funcioni com a servei públic.

No hay comentarios: